Burn-out en vitaliteit


Ben je cynischer ten aanzien van je werk? Geniet je niet meer? Laad je amper op in het weekend? Voelt alles als ‘moeten’? Twijfel je of je nog wel goed zit in je functie maar is het eigenlijk ook best veel? Herken je je in deze vragen? Lees dan eens verder. Ook als het best goed gaat en je toch meer zou willen doen om je vitaal te voelen, is het misschien ook interessant.

Een belangrijk aandachtsgebied van mij is de begeleiding van mensen met spanningsklachten en burn-out. Ik heb een aanvullende opleiding gevolgd bij het Centrum voor Stress en Burn-out coaching (CSR). Mijn aanpak is zowel gericht op lichamelijk als geestelijk herstel. Eerst bepalen we de ernst van jouw klachten en dan maken we een plan van aanpak.
Vaak is het nodig om eerst energie terug te krijgen alvorens je onderliggende patronen of omgevingsfactoren kunt aanpakken, die vaak ten grondslag liggen aan een burn-out. Ook is het soms beter om bij twijfels eerst te herstellen van vermoeidheid alvorens belangrijke keuzes te maken, bijvoorbeeld op het gebied van loopbaan.

Ik vind het belangrijk om niet alleen te kijken naar wat de oorzaak zou kunnen zijn van overbelasting bij de persoon of in het werk/systeem, maar ook aandacht te hebben voor de lichamelijke kant van burn-out. Ik kijk samen met jou in gesprekken naar wat jou energie kost en wat jou energie geeft en hoe je kan zorgen dat je je je weer vitaler voelt.

Mijn persoonlijke visie is dat we als mens gewend zouden moeten zijn aan het doen (of laten) van activiteiten om vitaal te blijven en dat we dat meer zouden moeten gaan zien als gewoon ‘onderhoud’ dan als luxe.